Endoskopik Alın Germe ve Şakak Kaldırma Ameliyatları (Front Lift)
ALIN NASIL YAŞLANIR?
Alın ve kaşlar ilerleyen yaş ile aşağıya sarkarlar ve gözlerin üzerine çökerler. Aşağı sarkan alın insana daha yorgun, mutsuz ve sinirli bir ifade verir. Kaş pozisyonunun bozulması da bu ifadeyi iyice ön plana çıkarır.
Sarkan alnın yarattığı bir problem de üst göz kapaklarını aşağı itmesi. Birçok insanda üst göz kapakları aslında iyi durumdayken sarkan alnın altında ezilip kırışarak olduklarından daha kötü gözükürler.
AMELİYATLARDA YAPILAN NE?
Alın germe ameliyatı alın kırışıklığını ve kaş düşüklüğünü düzeltiyor, göz yanlarındaki “kaz ayakları” denilen kırışıklıkları açıyor ve bir miktarda yanakları yukarı kaldırıyor. Alın germe her iki şakak bölgesini ve bütün alnı kapsıyor.
Eğer sadece şakak bölgesi kaldırılır ve kaşların ortasına dokunulmaz ise buna “şakak kaldırma” ya da “temporal lifting” deniyor (“temporal” şakak bölgesi demek).
BU AMELİYAT KİMLERE UYGULANIYOR?
Kesin bir yaş söylemek zor. Alnı kırışmış, kaşları gözlerinin üzerine sarkmış herkes bu ameliyattan fayda görebilir.
Bu ameliyat nadiren tek başına yapılıyor. En sık yüz gençleştirme ve üst göz kapağı ameliyatları ile beraber yapılıyor.
Bunun sebebi de alı germenin tam olarak bir gençleştirme değil yüzde bir tazelenme etkisi yaratması.
KAŞ KALDIRMA İLE ALIN GERMENİN NE BAĞLANTISI VE FARKI VAR?
Alın germe daha genç ve taze gözükmek için yapılıyor. Kaş kaldırma ise genellikle zaten genç insanlara yapılıyor ve amaç sadece kaşların şeklini değiştirmek.
İki ameliyatın ortak yönü teknik olarak neredeyse aynı olmalarıdır. Alın germe bütün alnı kapsarken kaş kaldırma sadece yanlarda kalan alın bölgesini kapsıyor.
KOMPLİKASYONLAR VE ÇIKABİLECEK SORUNLAR
Bu ameliyat sonrasında ciddi bir kanama olma ihtimali neredeyse yok. Olabilecek küçük kan birikmeleri (hematom) de ciddi bir sorun yaratmayacaktır.
Enfeksiyon bu ameliyattan sonra çok nadir görülebilir. İltihap olduğu durumlarda antibiyotik tedavisi yanında nadiren cerrahi olarak iltihabın boşaltılması gerekebilir. Ancak bu tür enfeksiyonlar doğru tedavi edilirse hızla iyileşirler.
Asimetri: Bu ameliyatta dokuları taşıyan dikişlerden birisinin görevini tam yapmaması asimetriye sebep olabilir. Bu durumda bu dikişin tekrar konulması gerekebilir.
His kaybı da bu ameliyattan sonra beklenen bir sorun. Alında olabilecek his kayıpları genellikle bir kaç hafta sonra geçecektir. Aylar süren kayıplar ile nadir olarak karşılaşılabilir ama sonunda mutlaka iyileşir.
Saç dökülmesi de nadiren olabilir. Ancak saçlar mutlaka geri gelecektir.
SIK SORULAN SORULAR:
• Bu ameliyat sonrasında insanın kafasına vidalar çakılıyormuş ve bunlar haftalarca açıkta kalıyormuş, doğru mu?
Bu cerrahınızın kullandığı teknik ile ilgilidir. Bu vidalar kafa kemiğine çakılıyor ve alnı istenilen gerginlikte tutmak için konuluyor. Aslında bu ameliyatın orijinal şeklinde de var. Ama hastalar genellikle dışarıdan gözüken bu vidalardan çok rahatsız oluyorlar ve bu ameliyatı vidasız yapmanın da yolu var.
Ben vida kullanmıyorum ama bu vidaların sanılanın aksine hiçbir ağrıya neden olmadığını söylemeliyim. Bu konuda cerrahınıza danışın ve eğer mutlaka vida kullanmak istiyorsa çok dert etmeyin. Vidalar saçlarınızın arasında kalacak, ağrı yapmayacak ve pekte gözükmeyecektir. Birkaç hafta dayanılmayacak bir şey değil.
• Bu ameliyat mutlaka endoskopik mi yapılıyor?
Hayır. Alın germe ameliyatının açık teknik ve endoskopik olarak temel iki çeşidi var.
Açık teknik: Bir kulaktan ötekine uzanan ve başınızın en tepe noktasından geçen bir kesim ile bütün alın bölgesi geriliyor ve alın kırışıklığına sebep olan ince kaslar çıkarılıyor.
Bu ameliyatın avantajı etkisinin çok kalıcı olmasıdır. Yapılan bu büyük kesim ile istenilen her türlü değişiklik yapılıyor, sağlam dikişler konuluyor ve fazla olan deriler çıkarılabiliyor. Negatif tarafı tabi yapılan bu büyük kesimdir. Saçlı derinin çerisinde kalacak ta olsa bu büyük bir kesim ve o hat üzerinde saç çıkmama ihtimali her zaman var.
Ben açık alın germe ameliyatı neredeyse hiç yapmıyorum. Endoskopik olarak neredeyse aynı sonuçları elde edebiliyorken bu kadar büyük kesim ile yapılan bir ameliyata gerek olmadığını düşünüyorum.
Endoskopik teknik: Saçlı deri içerisinde yapılan tane 2 cm.lik kesim yeterli oluyor. Germe ve kasları temizleme işlemleri hep içeriden yapılıyor.
• Bu ameliyat tek başına yapılıyor mu?
Evet, sıkça yapılıyor. 30’lu yaşlarda şakak bölgesinde sarkıklık başlıyor. İlk yaşlanma bulguları ortaya çıktığı zaman erken ama küçük bir ameliyat olarak şakak kaldırma çok etkili oluyor. Bu ameliyat ile hem kaşlar kaldırılabiliyor hem de yanaklar bir miktar yukarı kalkıyor.
• Bu ameliyatın etkisi kaç yıl sürer?
Alın ve şakak ameliyatları çok etkili ameliyatlar. Bu bölgeler ameliyattan sonra yıllar içerisinde bir miktar sarksa da her zaman daha genç gözüküyorlar.
• Bu ameliyat insanı kaç yıl gençleştiriyor?
Bu ameliyat gençleştirmekten çok yüze bir aydınlık verir. Alt yüz bölgesine yapılan klasik ve endoskopik yüz germe ameliyatları ise daha çok gençleşme sağlar.
İPUÇLARI:
• 30’lu yaşlarınızda iseniz ve küçük ve risksiz bir ameliyat ile yüzünüzdeki yorgunluk ifadesini, oluşmaya başlayan ilk kırışıklıkları gidermek ve biraz ifadenizi aydınlatmak istiyorsanız size “şakak kaldırma” ameliyatını öneririm. Bu ameliyat sizi yıllar içerisinde yaşlanmaya karşıda korur.
• 50 yaşın üzerisindeyseniz ve yaşlanma bulguları bütün yüzünüzde varsa sadece alın germe ya da şakak kaldırma ameliyatları yeterli olmayabilir. Alt yüz bölgesi için klasik ya da endoskoopik ameliyatları da düşünün. Bu ameliyat ile beraber klasik yüz germe ameliyatı olmanızı öneririm.
• Bunlar en hızlı iyileşen en kolay ameliyatlardan.
AMELİYAT TAN SONRASI SİZİ NELER BEKLER:
Bu ameliyatlar çok hızlı yapılabilen, çok az şişlik ve morluk yapan ve çok hızlı iyileşen bir ameliyatlar.
Hafta sonu ile birleştireceğiniz 2 gün sonrasında işinize dönebilirsiniz.
Ağrılı bir ameliyat hiç değil. İlk bir kaç gün başınız dik yatacaksınız ve bol buz uygulayacaksınız.
AMELİYATIN KARNESİ:
Anestezi şekli: Genel.
Ameliyat nerede yapılmalı: Endoskopik plastik cerrahi ameliyatları için alt yapısı olan bir hastane ameliyathanesinde.
Ameliyat süresi: Şakak kaldırma 1saat, alın germe 1,5 saat.
Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 3–4 gün arasında, hafif derecede.
Pansuman: 2 günde tamamen çıkarılıyor. Drenler, eğer varsa ertesi gün alınıyor.
Dikişler: Saçlı deride metal dikişler var ve bunlar 7 gün sonra alınıyor (alınmaları ağrılı değil).
Ne zaman işe dönülebilir: 3–4 gün.
Spor: 1 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra ağır spora başlanabilir.
Son şekil: Genellikle birinci haftada sonuç büyük ölçüde gözükür. Ancak her şeyin tamamen geçmesi, dokuların yumuşaması ve normale dönmesi üç aydan sonradır.